Boek 'Vier uiterst beschaafde heren' gepresenteerd door Lochemse uitgever

Boek 'Vier uiterst beschaafde heren' gepresenteerd door Lochemse uitgever

Tijdens een vriendenmiddag van de Stichting Vrienden van Boekhandel Lovink, op 25 mei in het koetshuis van De Wildenborch, werd een boekje gepresenteerd met de titel ‘Vier uiterst beschaafde heren of de magie van het strijkkwartet’. De uitgever is Het Huis met de Drie Gedichten. Bij die naam zal menig Lochemer denken aan de zijgevel van Boekhandel Lovink. Niet de boekhandel zelf, maar de voormalige eigenaar Boeije Jansen gaat schuil achter deze private uitgeverij.

De titel ‘Vier uiterst beschaafde heren’ is geschreven door Anja Cohen en voorzien van mooie, door haarzelf gemaakte, detailfoto’s van strijkinstrumenten, gemaakt bij de luthiers Hans de Louter en Theo Dekker. Cohen schrijft op haar eigen website: ‘Uitgangspunt voor de tekst is achterhalen waarom ik zo gefascineerd ben door het fenomeen strijkkwartet; vier musici die, zonder dat iemand de baas is, één perfect functionerend instrument lijken te vormen. Of, in de woorden van Goethe: “Een conversatie tussen vier uiterst beschaafde heren.”

Ravel

De lezer maakt kennis van de geschiedenis van het fenomeen strijkkwartet. De schrijfster bevroeg musici en bouwers van instrumenten. Het verhaal wordt afgesloten met haar notities over Ravels ‘Quatuor á cordes’.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.