Visie Een thuis in de gemeente Lochem voor nieuwkomers
- Nieuws
- 30 mei 2024
- Gemeente Lochem
LOCHEM - “Wij bieden vanuit onze maatschappelijke opgave een thuis aan nieuwkomers. We streven naar een lokale samenleving waarin zij mee kunnen doen in het dagelijkse leven. We houden oog voor de beschikbaarheid en toegankelijkheid van basisvoorzieningen voor inwoners en nieuwkomers waarbij we zo min mogelijk (extra) druk op voorzieningen nastreven. Nieuwkomers maken in harmonie deel uit van onze samenleving.”
Dat is de kern van de visie ‘Een thuis in de gemeente Lochem voor nieuwkomers’. De visie is de basis voor te maken keuzes over het opvangen van nieuwkomers in de gemeente Lochem. Voor de bestaande opgave en taakstellingen die nog op de gemeente afkomen. De visie geeft koers, focus en wendbaarheid en een proces en afwegingskader om tot locatiekeuzes te komen.
Over welke doelgroepen gaat de visie?
De visie gaat over alleenstaande minderjarige vluchtelingen, asielzoekers, ontheemden, statushouders en nareizigers en vluchtelingen. De gemeente heeft een opgave voor al deze doelgroepen. De wettelijke taken van de gemeente verschillen per doelgroep.
“Gemeente Lochem neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid”
Wethouder Ria Leliveld (Nieuwkomers): “We spreken in de visie uit dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen voor het bieden van een thuis aan nieuwkomers. We kunnen dit alleen bereiken als we balans houden met de belangen van inwoners en we goed samenwerken met partners, de regio en inwoners”
De visie heeft drie thema’s
Huisvesting
Als gemeente richten we ons op humane opvanglocatie(s) en/of huisvesting. Nieuwkomers hebben, afhankelijk van hun status, recht op opvang en/of huisvesting. Bij voorkeur in de nabijheid van basisvoorzieningen, zoals openbaar vervoer, winkels en onderwijs. Wanneer locaties gerealiseerd moeten worden, maakt het college keuzes aan de hand van het afwegingskader in de visie.
Meedoen
Iedereen heeft een invulling van de dag nodig, los van afkomst, status en toekomst. Door te werken, te sporten, naar school te gaan of vrijwilligerswerk te doen. Onze samenleving is open en toegankelijk. We zien kansen om verbindingen tot stand te brengen die leiden tot sociale en economische binding in onze gemeente. Meedoen stimuleren we en indien nodig, organiseren of faciliteren we dat. De gemeente organiseert wat verplicht is; denk aan onderwijs voor kinderen: een wettelijke taak.
Basisvoorzieningen
Waar dat kan, ontlasten we basisvoorzieningen, zoals onderwijs, gezondheidszorg en gemeentelijke dienstverlening. We benutten kansen, als dit zorgt voor het toegankelijk houden of beschikbaar maken van basisvoorzieningen. Hierover blijven we in gesprek met onze samenwerkingspartners en we werken samen in de regio. Voor het COA geldt dat we hen vragen om vervoer, gezondheidszorg en begeleiding zelf te regelen.
Hoe is de visie gemaakt?
De visie is gemaakt in korte tijd. Om te horen wat inwoners en partners belangrijk vinden, is er een online flitspeiling gehouden. Ook was er een inloop voor genodigde inwoners, organisaties en maatschappelijke partners. Zij konden reageren op de hoofdlijnen. De visie neemt zorgen over druk op voorzieningen en integratie serieus. Het college neemt regie over de locatiekeuze(s), en stimuleert dat betrokkenen vervolgens hun inbreng kunnen hebben bij wat er nodig is op en rond de locatie(s).
Behandeling van de visie in de raad
De gemeenteraad vroeg het college in maart om een visie te maken voor de opvang van asielzoekers. Het college legt de visie nu voor aan de raad. De raad bespreekt de visie voor het eerst aan een beeldvormende tafel op 10 juni. De agenda van de gemeenteraad vindt u op www.lochem.nl/politiekeavond. Hier staat ook informatie over hoe u op 10 juni kunt inspreken over dit onderwerp en op welke wijze u zich hiervoor kunt aanmelden.