Dit moet je weten over de wietregels in Duitsland
- Nieuws
- 19 juni 2024
- Jesse Sprikkelman
KLEVE - LokaalGelderland neemt geregeld een kijkje bij de oosterburen, in Duitsland. Daar is cannabis sinds dit voorjaar legaal. Dat resulteert erin dat je nu overal borden en briefjes tegenkomt die zeggen dat er op de betreffende plek geen wiet gerookt mag worden.
Op een terras in Kleve, een stad vlak bij de grens met Nederland, hangen overal A4'tjes daarop duidelijk staat dat er geen wiet gerookt mag worden daar. Schijnbaar hadden de Duitsers nogal de behoefte om stoned te worden op het terras. “Ja, dat gebeurde echt”, legt een ondernemer uit. “Je rook overal een wietlucht, vooral toen de nieuwe regels net ingevoerd waren.”
25 gram bij je dragen
Duitsers mogen nu tot 25 gram wiet of hasj bij zich dragen. Thuis mogen ze het dubbele hebben. Dat is een groot verschil met Nederland, daar mag je maar vijf gram bij je hebben. Ook mag een coffeeshop maximaal vijf gram aan je verkopen. De Duitsers hebben ons dus ingehaald wat betreft de wiet-regelgeving.
In Nederland is het voor coffeeshops ontzettend ingewikkeld om wiet in te kopen. Voor de Duitse regering was dat het voorbeeld hoe het niet moet. Op 1 juli gaat een nieuw systeem in werking die de teelt en verkoop reguleert. Liefhebbers kunnen zich aansluiten bij cannabis-clubs op zo hun eigen wiet te kweken. We hebben wel slecht nieuws voor de Nederlanders die vlak bij de grens wonen. Zij mogen geen lid worden van deze clubs.
Roken op straat
Wiet roken op straat mag in Duitsland. Dat is ook de reden dat vooral horecaondernemers bordjes ophangen met de mededeling dat het op hun terras niet mag. Vanaf 20.00 uur ‘s avonds is het toegestaan om op straat te roken. Maar niet in de buurt van scholen, speeltuinen en sportlocaties.
De reacties op de hervorming zijn gemengd. Voorstanders, waaronder veel jongerenorganisaties en sommige gezondheidsdeskundigen, juichen de veranderingen toe als een stap in de richting van een rationeler en rechtvaardiger drugsbeleid. Ze wijzen erop dat de legalisatie van cannabis in andere landen, zoals Canada en delen van de Verenigde Staten, heeft geleid tot een afname van drugsgerelateerde criminaliteit en een beter gecontroleerde markt.
Zorgen over normalisering
Critici daarentegen, waaronder bepaalde conservatieve politici en ouderenorganisaties, maken zich zorgen over de mogelijke toename van cannabisgebruik onder jongeren en de gezondheidsrisico's die daarmee gepaard gaan. Zij vrezen dat de legalisatie kan leiden tot een normalisering van drugsgebruik en pleiten voor strengere regulering en handhaving.
De nieuwe regels in Duitsland heeft ook internationale aandacht getrokken. Als een van de grootste en meest invloedrijke landen in Europa, zou het Duitse model als voorbeeld kunnen dienen voor andere EU-lidstaten die overwegen hun eigen cannabisbeleid te hervormen. Experts houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten om te zien welke impact de nieuwe wetgeving zal hebben op zowel nationaal als internationaal niveau.