Waar komt dauwtrappen op Hemelvaartsdag vandaan?

Waar komt dauwtrappen op Hemelvaartsdag vandaan?

Op Hemelvaartsdag zijn veel mensen vrij. Ze trekken dan de wandelschoenen aan of halen de fiets uit de schuur om te dauwtrappen. Maar waar komt deze traditie vandaan?

Ineke Strouken heeft een boek geschreven over Nederlandse tradities en weet er dus alles van. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt ze dat de traditie bedoelt is om de lente te vieren.

Vroeger: geneeskrachtig

Dauwtrappen is namelijk al heel lang een traditie. "Die dauw is heel erg belangrijk. Het zou geneeskrachtig zijn. En je zou er mooie ogen van krijgen. Ook was het een manier om mensen heel vroeg in de benen te krijgen. Want in de zomer moest je hard werken, om in de winter voldoende eten te hebben."

Tegenwoordig gaan mensen massaal de natuur in, nog voordat de ochtend is begonnen. Patrick Post was donderdag al vroeg op pad met een groep mensen, vertelt hij in datzelfde radioprogramma. "De traditie is al eeuwen oud. Het komt voort uit het cristendom. Het heeft een zuiverende werking. En dan vooral vroeg in de ochtend, in de lente. De natuur komt weer op en maakt zich klaar voor de zomer."

Nu: ontstressen

Hij is niet opgestaan om zichzelf te zuiveren. "Maar vooral om te ontwaken, ontstressen en tot rust komen van de 24-uurs economie. Ik wordt in de natuur een ander mens. Niet alleen op Hemelvaartsdag uiteraard."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.