Leestip van Lovink; Het onvergetelijke jaar van Tomoko – Yoko Ogawa
- Nieuws
- 7 februari 2024
- Gepresenteerd door Lovink
LOCHEM - Speciaal voor LokaalLochem verzorgt het team van Boekhandel Lovink iedere maand een leestip. Deze maand tippen we ‘Het onvergetelijke jaar van Tomoko’.
Veel Japanse auteurs die het brengen tot een Nederlandse vertaling, beheersen de kunst van het vertellen waarbij het magische en het alledaagse samenvallen (Denk: Murakami). Ook in de uiterlijk prachtig vormgegeven roman Het onvergetelijke jaar van Tomoko zijn beide elementen nadrukkelijk aanwezig. De twaalfjarige Tomoko belandt uit noodzaak in het huis van de haar oom, de charismatische erfgenaam van een frisdrankenconcern, en moet zich een jaar lang staande houden tussen de geheimzinnige gezinsleden van dit huishouden, met als meest opvallende lid het dwergnijlpaardje Pochiko. Schokkenderwijs leert het nieuwsgierige meisje deze turbulente omgeving kennen. De oom die komt en gaat, haar nichtje Mina die luciferdoosjes verzamelt en gekke verhalen verzint, terwijl ook tante, oma en het personeel zo hun geheimen en grilligheden blijken te hebben.
Woelige materie
Wat voor verhaal dit wordt, en welke verrassingen de schrijver voor Tomoko in petto heeft, blijft lang onduidelijk. Tot je als lezer doorkrijgt dat al deze vreemde mensen met hun vreemde eigenschappen eigenlijk volstrekt normale mensen zijn. De bedoeling van het boek blijkt dan niet zozeer duiding of ontmaskering van de excentrieke buitenlagen. Veeleer wil het de lezer eraan herinneren dat wij onder de gekleurde vernissage juist ontzettend op elkaar lijken. En dat het leven draait om de natuurlijke bewegingen van eb en vloed, om de mensen die, gekozen of niet, samen met ons door deze woelige materie heenreizen.
Het wonderlijke gebeurt: aan het eind van Tomoko’s avonturen heeft iedereen – de lezer net zo goed als Tomoko zelf – de personages uit dit gezin (en zeker ook Pochiko) in het hart gesloten. En terwijl het boek dicht gaat, blijft de warmte van het verhaal nog lang nagloeien. Geen kleine deugd in een tijd dat de wereld om ons heen onrustig is en we in boeken graag een (tijdelijk) houvast vinden.