Op 4 mei herdenken in de regio

Op 4 mei herdenken in de regio

ZUTPHEN - De koningsfestiviteiten worden langzaam afgerond. Dit betekent dat 4 mei, de Nationale Dodenherdenking in zicht is. Natuurlijk wordt er op de Dam in Amsterdam herdacht en dit zal ook op de publieke omroep te zien zijn. Maar waar kan er in de regio stilgestaan worden? 

Zutphen
In Zutphen wordt op verschillende momenten en plaatsen herdacht. De eerste herdenking vindt plaats om 17.00u, op de Joodse begraafplaats. Burgemeester Carry Abbenhues zal een een bloemstuk leggen bij het monument.

Om 19.00u begint de ceremonie in de Burgerzaal. Hier zal onder andere burgemeester Abbenhues een toespraak houden. Daarna volgt een stille tocht naar het Gideon-monument. Deze tocht zal lopen via de Lange Hofstraat, Groenmarkt, Barlheze en eindigen op de Rozengracht waar de herdenking zal worden vervolgd en er twee minuten stilte zal worden gehouden.

Warnsveld
De herdenking begint in Warnsveld met een ceremonie in de Martinuskerk. Vervolgens wordt er in een stille tocht naar het monument aan de Veldensebosweg gelopen en zal daar twee minuten stilte worden gehouden. Namens het college zal de wijkwethouder aanwezig zijn.

Brummen
In het dorp Brummen start de tocht op 4 mei om 18.50u bij het gemeentehuis in Brummen. Namens het gemeentebestuur lopen burgemeester Alex van Hedel en wethouder Koos Paauw mee. Via het monument voor het gemeentehuis lopen de deelnemers naar het Joods monument. Van daaruit gaat de tocht verder via het Marktplein richting het oude postkantoor. Tenslotte eindigt de stille rondgang rond 19.50u bij de Oude Pancratiuskerk. Daar wordt om 20.00u twee minuten stilte in acht genomen. Daarna wordt voor iedereen het programma voortgezet in de Oude Pancratiuskerk met een herdenkingsbijeenkomst. 

Eerbeek 
In Eerbeek verzamelen de deelnemers zich om 19.10u bij de Herdenkingsplaquette aan het ‘Stuijvenburchplein’. Hier leggen de wethouders Luuk Tuiten en Eef van Ooijen namens het gemeentebestuur een krans. De stille tocht begint om 19.20u en eindigt om 19.38u bij het monument op de begraafplaats aan de Coldenhovenseweg. Ook hier leggen de wethouders Luuk Tuiten en Eef van Ooijen namens het gemeentebestuur een krans. Leerlingen van basisschool Spr@nkel dragen een gedicht voor en muziekvereniging Eendracht brengt koraalmuziek. Om 20.00u wordt twee minuten stilte in acht genomen en aansluitend is er een defilé langs het monument. 

Volgen via de lokale media
Ook op de regionale radio zal er stilgestaan worden bij de dodenherdenking. Tussen 19.00u en 21.00u zal er op B-FM (Zutphen) en Veluwezoom FM (Brummen) een aangepaste uitzending van ‘B-FM Lokaliteit’ te horen zijn. Dit programma zal gepresenteerd worden door Jesse Sprikkelman. 

In deze uitzending zullen er reportages over familieleden van medewerkers die de oorlog meegemaakt hebben, verhalen over oorlog in de regio ingesproken door NPO Radio 1 voice-over Hans Hogendoorn en live verslag vanaf de herdenk locatie’s in de gemeente Zutphen te horen zijn. Om 20u wordt de herdenking vanaf de Dam uitgezonden, verzorgd door de NOS. 

Omroep Gelderland zendt om 20.00u de nationale dodenherdenking van NPO1 uit. Ook zal er na 18.20u een speciale 4 mei documentaire te zien zijn, deze wordt elk uur herhaald. Het gaat om de documentaire ‘Tieners in verzet’ een documentaire over Bert en Hans Kuik, twee Arnhemse scholieren die samen met een grote groep leeftijdsgenoten allerlei kleine verzetsklusjes opknappen in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Maar dat avontuur verandert in een nachtmerrie als in 1944 de Slag om Arnhem begint. Als vrijwilliger in het Elisabeths Gasthuis worden Bert en Hans geconfronteerd met de echte gruwelijkheden van de oorlog. Toch zien ze kans om menig Engels soldaat uit het ziekenhuis te smokkelen en uit handen van de Duitsers te houden. Heldendaden waarvoor ze, amper een maand na de Slag, de allerhoogste prijs betalen.

Radio Gelderland past hun muziek format aan en om 20.00u is het uiteraard stil op zender. 

Openbare plaatsen en openbaar vervoer
Het openbaar vervoer houd logische wijze ook rekening met de minuut stilte. Buschauffeurs wordt verzocht op een veilige plek stil te staan. “Indien mogelijk stoppen of wachten onze treinen om 20.00u twee minuten vanwege Dodenherdenking” laat NS weten, ook de treinen van Arriva zullen als de veiligheid het toelaat stil staan.  Op de luchthavens in ons land wordt ook rekening gehouden met de minuut stilte. Vliegtuigen die tussen 19.50u en 20.03u horen te vertrekken blijven aan de grond en vliegtuigen die willen landen blijven op 3,5 km hoogte tot ze wel kunnen landen. 

Sluiting van horecabedrijven is niet verplicht. Wel moet tussen 19.30u en 20.30u het restaurant zoveel mogelijk binnen de sfeer van die dag blijven. Winkeliers zijn op de avond van 4 mei op grond van de Winkeltijdenwet verplicht vanaf 19.00u te sluiten. Elke burger wordt verzocht de twee minuten stilte om 20.00u in acht te nemen. Voor zover mogelijk worden alle activiteiten in het openbare leven en het verkeer gedurende deze twee minuten stopgezet. 

De vlag
Vanaf ‘s-avonds 18.00u tot zonsondergang wordt zoveel mogelijk van alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok gehangen. Burgers wordt verzocht deze gedragslijn te volgen. De vlag blijft ook na de twee minuten stilte overal halfstok tot de zon onder is. Dit zal rond 21.10u zijn.  

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.