AZC in Lochem is nodig 'om crisissituatie te voorkomen'

AZC in Lochem is nodig 'om crisissituatie te voorkomen'

Omwonenden zijn niet blij met het vooruitzicht dat er een AZC aan de Ampenseweg in Lochem komt. Maar het is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toch echt nodig, om een crisissituatie te voorkomen.

“De behoefte aan nieuwe opvangplekken voor de langere termijn is onverminderd groot”, vertelt Joeri Kapteijns, bestuurder van het COA. “Ook nu weer dreigt het aanmeldcentrum in Ter Apel over te lopen door het sluiten van noodopvanglocaties en het tekort aan nieuwe plekken. Om uit deze crisissituatie te komen, zoekt het COA vooral naar plekken om asielzoekers voor langere tijd op te vangen.”

Hotel Paasberg

In hotel Paasberg worden nu al vluchtelingen opgevangen. Op 1 juli eindigt het contract met het hotel. Het COA wil deze jongeren daarna huisvesten aan de Ampsenseweg. "Voordeel is dat ze dan niet opnieuw naar een andere gemeente moeten verhuizen. Ze kunnen dan op hun huidige school blijven en in een bekende omgeving hun vrije tijd besteden, (vrijwilligers)werk doen en hun netwerk behouden. De jongeren die nu zorg krijgen van Pactum, verhuizen naar andere locaties", legt de gemeente daarover uit.

Het COA wil aan de Ampsenseweg - naast bovengenoemde jongeren - op termijn meer opvang bieden aan mensen van wie de aanvraagprocedure voor asiel nog loopt. Het gaat om mensen in alle leeftijden die hier veilig en met begeleiding (tijdelijk) kunnen wonen. De huidige eigenaar van de grond, Pactum jeugd- en opvoedhulp, gaat de zorg verplaatsen, waardoor hun terrein beschikbaar komt. Pactum en het COA tekenden een intentieovereenkomst, die op termijn moet leiden tot de (ver)koop.

'Humane opvang'

Het college van B&W staat positief ten opzichte van het verzoek tot medewerking van het COA. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve benadrukt het belang van een goede opvang van mensen die vluchten voor oorlog, geweld en vervolging: “Een menswaardige en humane opvang van asielzoekers past bij een land als Nederland. In de nationale opvangcrisis staat de kwaliteit van de opvang onder druk en steeds vaker ook het draagvlak."

Volgens de burgemeester heeft Lochem als gemeente daarin een eigen verantwoordelijkheid. "En die nemen we met een langjarige opvanglocatie voor asielzoekers binnen onze gemeente. Maar ook voor statushouders die nog geen woning hebben gekregen. Uiteraard willen we dit doen in samenspraak met het COA, de buurt en onze partners, bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk en het onderwijs. Afspraken leggen we vast in een bindende bestuursovereenkomst."

Spreidingswet

De afgelopen dagen wordt er ook veel gesproken over de spreidingswet. Deze zorgt ervoor dat Lochem volgend jaar plek moet hebben voor 212 asielzoekers. Dit betekent dat de capaciteit hoe dan ook uitgebreid moet worden. 

Wat is de spreidingswet precies? In deze podcast wordt het uitgelegd...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.