Ga lekker naar buiten, ook wanneer het koud is

Ga lekker naar buiten, ook wanneer het koud is

De zon gaat onder voor half 7 's avonds. En pas rond half 8 wordt het weer licht. De dagen worden langer. Maar de lente lijkt soms nog best ver weg. Heb je last van een winterdip? Ga dan de natuur in. Experts beloven dat dit je een goed gevoel geeft. 

Wanneer het koud buiten is wil je je het liefst thuis opsluiten. Lekker met een dekentje en een kopje thee op de bank zitten. Maar naar buiten gaan is toch echt een betere remedie tegen die dip. Daglicht, frisse lucht en groen geven je namelijk een goed gevoel. En we hebben goed nieuwe voor je: er is prachtige natuur te vinden in onze omgeving. We geven je vier wandeltips. 

Grote Veld

Het Grote Veld is een natuurgebied van 418 hectare tussen Vorden, Almen en Lochem. Rond 1920 is het bebost, met name het naaldbos is toentertijd aangeplant. Natuurmonumenten beheert het. En heeft er meerdere wandelroutes uitgezet. 

Lochemse Berg

Officieel heeft Nederland geen bergen. Maar de Lochemse Berg beklimmen is goed voor de kuiten. Hij is ruim 49 meter hoog en het gebied is 171 hectare groot. In het gebied rondom de Lochemse Berg zijn sporen van bewoning en ijzerwinning uit de late Middeleeuwen teruggevonden.

De Berkel

De Berkel loopt door onze hele regio heen. Wanneer je vanuit Lochem de Berkel westwaarts volgt kom je uit bij het eindpunt van de rivier: Zutphen. De Berkel stroomt daar namelijk de IJssel in. Wist je trouwens dat de Berkel begint in Duitsland?  In de stad Billerbeck om precies te zijn. 

De IJssel

Wie meer van de stad houdt kan prima langs de IJssel in Zutphen wandelen. Er zijn aan beide kanten van de rivier diverse wandelroutes en stukken natuur te vinden. Loop daarna even de Hanzestad in voor een heerlijk bakje koffie. Want ook dat stemt je gelukkig. 

Andere tips

Naast de natuur opzoeken helpt tegen je dip. Maar het is natuurlijk niet de enige manier. We hebben ook nog wat andere tips om uit je winterdip te komen: 

  • Zoek gezelschap op. Lachen en goede gesprekken voeren zorgt voor een goed gevoel. 
  • Snack gezond. Maak iets lekkers voor jezelf, maar zorg dat er veel groente inzit. 
  • Doe yoga en meditatie. Zo maak je je hoofd leeg. 
  • Maak het gezellig. Kaarsen en lampjes zijn echt niet alleen voor tijdens kerst. Steek een geurkaars of wierook aan. En dim de lichten gezellig. 
  • Lees een goed boek. Je verplaatsen naar een andere wereld zorgt ervoor dat je je dip vergeet. 
  • Onthoud: de lente komt er sneller aan dan je denkt. Voor je het weet kun je je winterjas weer opbergen. 1 maart begint de meteorologische lente al. En de astronomische lente begint 20 maart. 
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.