Frank heeft al 100 Zutphenaren op de foto gezet en is nog lang niet klaar
Frank Mossink.

Frank heeft al 100 Zutphenaren op de foto gezet en is nog lang niet klaar

Fotograaf Frank Mossink is bezig met het vastleggen van de 'Mooiste Gezichten van Zutphen'. Bekende en opvallende inwoners van de gemeente worden op de foto gezet voor zijn fotoreeks.

"Zo'n twee jaar geleden maakte ik een noodgedwongen carrièreswitch. Door long covid kon ik mijn werk niet meer uitoefenen, waardoor ik actief met fotografie aan de slag ging. Toen dacht ik: ik moet iets hebben waar ik mee aan de slag kan. En waar ik naamsbekendheid kan creëren."

Liever luisteren? Beluister het gesprek met Frank Mossink als podcast. 

De keuze om inwoners te fotograferen werd snel gemaakt. "Omdat ik in de binnenstad woon ben ik mensen gaan fotograferen die passen in de serie met markante Zutphenaren." Maar waarom dan portretten? "Het is de tak van sport die ik zelf het leukst vind. De kunst is om iemand echt te vangen in een foto als wie hij echt is."

Aan de IJssel

Het gezicht en de blik van degene op de foto is belangrijk, volgens Mossink. Maar de locatie ook. "Dat kan een bedrijf zijn. Of een plek waar degene graag komt. Zo heb ik al meerdere mensen aan de IJssel gefotografeerd. Het moet een plek zijn die echt bij ze past. Meestal komen ze zelf met suggesties."

De foto's zijn te vinden op de website van de fotograaf. Maar daar blijft het niet bij. Mossink heeft met de burgemeester (die ook op de foto staat) gesproken over een expositie. En dat ziet hij wel zitten. "Waarschijnlijk komt er een rondreizende expositie langs een paar belangrijke publieksplekken in Zutphen." Ook zal er wekelijks een foto van hem in huis-aan-huisblad Contact verschijnen.

Nog lang niet klaar

Klaar met zijn reeks is hij nog niet. De vraag is of er überhaupt een eindstreep zal komen. "Wat mij betreft ga ik hier nog heel lang meer door. Er zijn nog zoveel suggesties van mensen die ontbreken. Dus voorlopig gaat de reeks door." En ingewikkeld is dat niet. Want afwijzingen heeft hij nog niet gehad. "Iedereen is enthousiast. En voelt zich vereerd dat ze ervoor worden gevraagd. En dat maakt het extra leuk."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.