Waarom minibiebs belangrijk zijn voor de maatschappij

Waarom minibiebs belangrijk zijn voor de maatschappij

In steeds meer wijken vind je een minibieb. Dit wordt bijna altijd opgezet door bewoners, die graag iets terug willen doen voor de omgeving waar ze wonen. Bastiaan Mokkink van Copyvilla brengt alle minibiebs uit de omgeving in kaart, via zijn website en via social media. 

Waar komt je fascinatie voor minibiebs vandaan? 

“Minibiebs stimuleren zaken als lezen, boeken, contact tussen buurtbewoners, duurzaamheid en de deel-economie. Vergeleken met een ‘gewone’ bibliotheek zijn er geen regels, pasjes, boetes of detectiepoortjes. Ook doet het me denken aan internet in de jaren 90, toen online alles uitsluitend draaide om delen in plaats van verdienmodellen.”

Hoe kijk je naar het maatschappelijke belang van deze kastjes? 

“Het draagt bij laagdrempelig bij aan de leesvaardigheid, leesmotivatie en het leesplezier van kinderen en volwassenen. De kastjes maken boeken toegankelijk voor mensen met een krappe beurs. Sommige minibiebs worden onbedoeld een ontmoetingsplek. Soms worden ze door een grote groep dorpelingen gebouwd en bijgehouden, zoals in Barchem, Wichmond of Dijkerhoek.”

Je deelt alle minibiebs op je website, Facebook en Instagram. Hoe breng je ze allemaal in kaart? Is dat niet hartstikke moeilijk? 

“Dankzij internet en tips van enthousiaste postbodes lukt het om veel minibiebs te ontdekken. Het gaat hierbij om Deventer en Zutphen, met een befietsbare cirkel van zo’n 20 kilometer daaromheen. Daaronder vallen ook Lochem en diverse Achterhoekse dorpen.”

Lees verder onder de foto...

Bastiaan Mokkink. | Eigen foto
Bastiaan Mokkink.

Minibiebs kunnen nogal van elkaar verschillen. Wat voor bijzondere kom je allemaal tegen? 

“De wat apartere modellen minibiebs tref je in bijvoorbeeld oude telefooncellen, poppenhuizen of pipowagens. Ook mooi zijn de ingebouwde boekenkastjes in een dikke oude boom aan de Batsdijk in Ruurlo.”

Stel iemand die dit artikel leest, wil een minibieb beginnen. Wat zijn jouw belangrijkste tips? 

“Neerslag maakt meer kapot dan je lief is, dus zorg dat je minibieb waterdicht is. Plaats een degelijk dakje, en gebruik bij voorkeur botenlak. Zorg voor een aantrekkelijk aanbod, en zorg voor voldoende boekendoorstroming.”

Stel mijn minibieb wordt niet goed bezocht, wat doe ik dan verkeerd? 

“Sommige minibiebs hebben baat bij reclame maken. Denk aan flyers verspreiden, een buurt-app als Nextdoor, een persbericht sturen naar de lokale media of eigen socialmedia-pagina’s.”

Je leest ongetwijfeld veel boeken. Wat zijn je drie favorieten? 

“Diverse titels van Wolkers, Vicktor Bockris, Sylvia Witteman en Karl Ove Knausgard. Na het lezen van Giphart durfde ik zelf niks meer te publiceren.”

Wil je nog een leuke ervaring kwijt? 

“Jaarlijks komen er hier zo’n 3.000 boeken binnen via donaties. Wat ik niet nodig heb, verspreid ik met enkele gepensioneerde vrijwilligers in de hele regio bij andere kastjes.”

Alle minibiebs in de omgeving... 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.