Over deze mensen werd veel gesproken in 2023

Over deze mensen werd veel gesproken in 2023

2023 is bijna voorbij. Dit jaar hebben veel mensen uit Lochem en omgeving het nieuws gehaald. Wij zetten ze op een rij.

Eric-Jan de Haan

Wethouder Eric-Jan de Haan (VVD) heeft zijn biezen gepakt. Hij heeft de politiek ingeruild voor het bedrijfsleven. Vijf jaar lang was hij actief als wethouder economie, recreatie en toerisme. In 2014 begon hij als raadslid, in 2018 werd hij wethouder.

Over zijn vertrek zegt hij: “Stoppen als wethouder is een besluit dat ik met gemengde gevoelens nam. Want Lochem is een prachtige gemeente om je voor in te zetten. Als bestuurder ben ik me steeds meer op de inhoud gaan bewegen. Hoewel ik daarmee denk ik veel heb bereikt, nam mijn gevoel toe dat ik juist op inhoud een enorme drive en ambitie heb. Daar ga ik nu het accent op leggen bij RHDHV. Mijn bestuurlijke ervaring neem ik mee om bruggen te slaan tussen inhoud en bestuur."

Hans Melchers

Miljardair Hans Melchers overleed in november van dit jaar, op 85-jarige leeftijd. Hij is de oprichter van Museum MORE in Gorssel. In 2015 opende hij de deuren van het populaire museum. De directie van Museum MORE: "Wij zijn hem enorm dankbaar dat hij ons vanaf de oprichting van Museum MORE royaal omarmd en ondersteund heeft. Als vestigingslocaties voor zijn twee musea koos Hans Melchers bewust voor de Achterhoek omdat hij iets terug wilde doen voor de streek waar hij decennialang met veel plezier woonde.”

Dit jaar stond hij op plek 13 in de Quote 500 van de rijkste Nederlanders. Zijn vermogen zou 2,3 miljard euro zijn. Hij had een bewogen carrière. In 2005 werd zijn dochter uit een woning in Amsterdam-Zuid ontvoerd. De ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne. Melchers maakte in gevangenschap de afspraak om 5 miljoen euro te betalen. Daarop werd ze vrijgelaten. Vijf Iraanse slachtoffers van gifgasaanvallen hebben Melchers voor de rechter gedaagd. Zijn bedrijf Melchemie zou namelijk grondstoffen aan Irak geleverd hebben.

Nick Jansen

De Lochemse Nick Jansen heeft het voor elkaar gekregen om een muzikale hit te scoren in Maleisië. Dit onder zijn creators-naam Global Gibbon. Hij woont al een tijdje in het land. Sinds 2020 maakt hij filmpjes op Youtube over zijn leven. Na een kennismaking met een muzikant wilde hij zelf ook een liedje maken. "Ik heb onderzoek gedaan naar de meest populaire hits hier en ben begonnen met schrijven. Dit was weer een nieuwe manier van creatief zijn!"

Wonen in Maleisië klinkt natuurlijk als een droom. Maar Jansen mist Lochem wel. “Ik heb mijn hele kindertijd in Lochem gewoond tot mijn 17e toen ik naar Breda ben verhuisd. Lochem is en blijft altijd mijn thuis, omdat mijn ouders en broer (en zijn familie) daar nog steeds wonen. Ik kijk er elke keer weer naar uit om zo nu en dan op vakantie te gaan naar ‘huis’. Dit doe ik eens in de twee jaar.”

Mijke de Bruijn

In alle hectiek van de huidige maatschappij, weet Mijke de Bruijn uit Gorssel juist even gas terug te nemen. Ze is van mening dat langzamer leven goed is voor je. Met haar bedrijf Leef Langzamer probeert ze mensen hierbij te helpen. Ze heeft online programma’s en journals ontwikkeld met als doel mensen te leren hoe ze op een andere manier kunnen leven dan te worden geleid door de waan van de dag. Ze biedt ook persoonlijke 1 op 1 coaching aan.

Haar vakgebied wordt steeds populairder. BN'ers zoals Arie Boomsma en Giel Beelen zijn er ook helemaal ingedoken. Maar wat onderscheidt haar? “Ik vaar op mijn eigen reis en ervaringen. Ik denk dat mensen zich met mij makkelijker kunnen identificeren dan met een BN-er. Ik ben een 'gewone' moeder van drie dochters die je zomaar even aan kan spreken aan het schoolplein, zonder opsmuk en zonder poespas. Ik heb heb het roer in stappen flink omgegooid en leef nu echt heel bewust zoals ik wil leven. Mijn ervaringen deel ik veel via mijn dagelijkse podcast en via Instagram.”

Gerard Scheltens

Op Koningsdag overleed Gerard Scheltens op 65-jarige leeftijd. Als ondernemer was hij erg bekend in Lochem en omstreken. Hij nam de horecazaak Smorre over. Later doopte hij de onderneming om in het 'Lochemse Kwartiertje'. Later werd het Grand Café De Babbelaer.

De zaak stond bekend om de grappige namen die de broodjes hadden. Ook waren er bijna 20.000 aanstekers in het plafond verwerkt. Scheltens was een ondernemer die bekend stond om zijn creativiteit. Op zijn zestigste werd prostaatkanker geconstateerd bij hem.

Bennie Jolink

Bennie Jolink is een Achterhoeks icoon en komt vaak op voor de boeren. Maar dit jaar deed hij het even anders. In een uitgebreid interview - met NRC dit voorjaar - uitte hij kritiek op de boze boeren.

Hij vindt dat ze onrechtvaardig behandeld worden, maar dat ze zich niet oké gedragen. Dingen in brand steken en vlaggen ondersteboven ophangen vindt hij een belediging voor het land. Jolink vertelt ook dat het weer helemaal goed met hem gaat. In 2015 stopte hij tijdelijk met de band vanwege zijn gezondheid. Maar - mede dankzij een nieuw astmamedicijn - is hij weer helemaal de oude.

Hij - en zijn vrienden van Normaal - blijven trouw aan Lochem. In mei staan ze meermaals in het Openluchttheater.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.