Geen gedwongen uitkoop in nieuwe coalitieakkoord voor Gelderland 'Gewoon doen'

Geen gedwongen uitkoop in nieuwe coalitieakkoord voor Gelderland 'Gewoon doen'

Op woensdag 14 juni hebben BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP Als één van de eerste provincies het nieuwe coalitieakkoord voor Gelderland gepresenteerd. Het akkoord van BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP heeft als titel 'Gewoon doen'.

Wonen

Op het gebied van wonen, leggen ze de komende jaren naast nieuwe woningen in de steden meer nadruk op bouwen bij kleine kernen. Voor de leefbaarheid is het heel belangrijk dat iedereen een plek heeft. In elke kern is in Gelderland voldoende plek om te wonen. Bouwen naar behoefte, dat is de ambitie. Ze willen hierbij gemeenten meer ruimte geven om te bouwen.

Verkeer

Ze willen de 20 meest onveilige plekken aanpakken. De keuze wordt samen met gemeenten, organisaties als de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland, met scholen en inwoners voorbereid en zal daarna voorgelegd worden aan de Provinciale Staten. Of er ook plekken zijn in de omgeving van Lochem staat niet omschreven. Ook worden een geen projecten of knelpunten in het akkoord genoemd dat betrekking heeft op gemeente Lochem.

De coalitie maakt zich  grote zorgen over de schadelijke gevolgen van de voorgenomen laagvliegroutes over de provincie en de hinder die ze veroorzaken op de grond en in de natuur door geluid en uitstoot van stikstof of andere schadelijke stoffen. 

Energie

Het akkoord streeft naar 55% reductie op de uitstoot van broeikasgas in Gelderland in 2030 ten opzichte van 1990 en wil in 2050 klimaatneutraal zijn. De provincie wil geen nieuwe windturbine initiatieven zolang de herziene omgevingsverordening Gelderland niet is vastgesteld. Waterstof wordt gezien als een belangrijke energiedrager voor de toekomst en de bouw van een kleine kerncentrale als een serieus alternatief beschouwd. 

Stikstof

Het provinciebestuur wil perspectief bieden en stabiliteit op lange termijn voor de boeren en tuinders. Ze geven aan dat in ieder geval een gedwongen uitkoop hier niet bij past. Boeren en tuinders moeten een menukaart met opties krijgen om de stikstofuitstoot te verminderen: vakmanschap, innovatie, extensivering, verplaatsing en vrijwillige uitkoop.

De provinciale stikstof aanpak is  gericht op het werken aan een hernieuwde balans tussen Gelderse welvaart en draagkracht van de natuur. Het gaat om een combinatie van natuurherstel en vermindering van stikstof. Alle sectoren zullen hier aan moeten bijdragen: bouw, industrie, landbouw en mobiliteit, inclusief binnenvaart en luchtvaart. Dit is tegelijk een versneller voor innovatie en verduurzaming in die sectoren.

Van de gedeputeerden blijft Peter Drenth (CDA) zitten, maar krijgt wel een andere portefeuille. Helga Witjes (VVD) blijft eveneens zitten. Ans Mol (BBB), Harold Zoet (BBB), Dirk Vreugenhil (ChristenUnie) en Klaas Ruitenberg (SGP) zijn de nieuwe leden van de Gedeputeerde Staten van Gelderland.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.