Sinterklaas! Of… Santa Claus?
- Nieuws
- 28 oktober 2022
- LokaalLochem
LAREN - Zodra na de zomer de R in de maand is, hebben wij speculaas in onze winkels. Soms is het tot eind oktober warm en zonnig weer; dan heeft de consument er nog weinig zin in en is de Sinterklaasstemming ver te zoeken. Afgelopen maanden is de verkoop van onze speculaas, ondanks zonnige dagen, gelukkig al wel goed geweest.
Het maken van goede speculaas begint met de juiste ingrediënten en specerijen. Wij kiezen onze grondstoffen heel bewust, zodat we de perfecte balans vinden tussen boter, suiker, bloem, bakpoeder en specerijen. Aan het deeg voegen we bovendien een beetje sinaasappelrasp toe. Onze gevulde speculaas bevat uiteraard zuivere amandelspijs die we grof laten malen. Mmm, de combinatie met kruidig speculaasdeeg smaakt voortreffelijk!
Amandelspijs
Nederland is grootverbruiker van amandelspijs: een combinatie van gewreven amandelen, suiker en ei. In Amerika, waar ik een tijdje als bakker heb gewerkt, gebruiken ze vooral de zogenaamde almondpaste: een variant van amandelspijs die te vergelijken valt met onze marsepein. Almondpaste heeft een fijnere structuur en is minder geschikt om mee te bakken.
De amandelen die wij in december in onze bakkerij gebruiken, komen voornamelijk uit Californië en soms uit Italië. Spaanse amandelen zijn minder geschikt voor spijs of marsepein, omdat ze veel bitterder zijn. Het bekendste koekje dat we juist met deze amandelen maken, is… het bitterkoekje!
Santa Claus
In Nederland vieren we Sinterklaas, maar Amerika kent de kerstman en noemt hem Santa Claus. Hoe zit dat eigenlijk? De kerstman vindt zijn oorsprong in de zeventiende eeuw en dankt zijn bestaan aan Nederlandse emigranten, die in New York een afgeleide van Sint Nicolaas introduceerden. Omdat de Amerikanen al Thanksgiving vierden op de vierde donderdag van november en zij op 25 december de geboorte van Jezus vierden, vonden zij een extra feest daar tussenin iets teveel van het goede. Zo werd Santa Claus bij onze overburen de kerstman.
Achterhoekletter
Persoonlijk vind ik het prettig dat wij zowel Sinterklaas als Kerst vieren - al hadden deze feestdagen voor mij als bakker door de bijkomende drukte en al die mooie producten wel iets meer verspreid over het jaar mogen worden! Door onze tradities zijn het toch heel verschillende feestdagen, die wij als team en als familie met plezier vieren. Natuurlijk horen daar ook chocoladeletters bij. Vroeger legde men een letter van brood bij de cadeaus, om aan te geven voor wie de cadeaus bestemd waren. Later zijn dit letters van chocolade geworden. Nieuw dit jaar is de Achterhoekletter: een letter S van melkchocolade, donkergroen van kleur met de Achterhoekse vlag erop en een vulling van vloeiende karamel op een crunchy bodem. Voor wie leg jij zo’n heerlijke Achterhoekletter bij de cadeaus?
Meesterbakker van Sint,
Wijnand Stegeman
Wereldbakker Wijnand Laren (Gld)