We gaan langs bij De Zorgtuin in Gorssel
- Nieuws
- 27 oktober 2022
- Mike van der Meij
GORSSEL - De Zorgtuin in Gorssel bestaat dit jaar 12,5 jaar. Henk van Dort begon de Zorgtuin 12,5 jaar geleden en liet de tuin gedijen tot wat het nu is. Een open plek toegankelijk voor iedereen. Vol trots laat Henk van Dort mij de tuin zien, hoe het allemaal begonnen is en waar we nu staan.
Om het even te visualiseren: de tuin is gerealiseerd op de plek waar vroeger de gemeentewerf van de voormalige gemeente Gorssel was. De zorgtuin is gevestigd op de Veerweg 21 te Gorssel. Het ligt in het mooie IJssellandschap, maar was tot 2009 een plek met ruim vierduizend vierkante meter beton. Het is de omgeving waar Canadezen hun leven gaven voor de bevrijding van Nederland. Deze omgeving verdiende een ruimere waardering. De grondvorm van de tuin werd aangelegd door het creëren van plekken voor vlinders en bijen, het planten van bomen en struiken en de aanleg van een houtwal en een composthoop. Er zijn verschillende percelen met groente en fruit. Ook zijn er aluminium tafels, zodat er op hoogte kan worden getuinierd voor mensen in een rolstoel.
Een andere wereld
“In de huidige tijd staan mensen, en met name jongeren of jong volwassen, vaak onder grote druk. Door te zaaien, verzorgen en oogsten ben je even in een hele andere wereld en kun je even ontspannen en loslaten, aldus Henk van Dort. Met regelmaat ontvangt de Zorgtuin leerlingen van basisschool de Vullerschool. Al jaren nemen leerlingen deel aan het pompoen project en leren ze hoe te oogsten en om te gaan met de natuur. Daarnaast maken de leerlingen ook nog kennis met de bijen. “Voor basisschoolleerlingen is het van groot belang dat ze hier kunnen samenwerken en iets kunnen scheppen, het verhoogt hun gevoel van eigenwaarde en ze betekenen wat voor de maatschappij.” De geoogste producten worden namelijk verdeeld onder de voedselbanken in Zutphen, Lochem en Brummen. “Je kweekt pompoenen niet om ze te verkopen, maar om ze weg te geven aan mensen die ze heel hard nodig hebben.”
Daaruit blijkt al wel dat de Zorgtuin van groot maatschappelijk belang is. Dit blijkt uit de betrokkenheid bij onder andere de voedselbanken maar de Zorgtuin organiseert ook belevingsdagen voor dementerenden en ouderen. Hierbij speelt zintuigen prikkelen een grote rol. Iedere donderdag bezoeken bewoners van woonzorgcentrum De Borkel de Zorgtuin. Van Dort: “Wij brengen ook bloemen uit onze tuin naar alleenstaande ouderen in het dorp.”
Burgerinitiatief puur sang
De Zorgtuin bestaat helemaal uit twaalf vrijwilligers en daarnaast nog van Dort en zijn vrouw. Een burgerinitiatief puur sang, de Zorgtuin draait dan ook in zijn volledigheid op vrijwillige inzet. “Door de tuin zijn er verschillende vriendschappen ontstaan en die vriendschappen zijn er nog steeds. De mensen kenden elkaar niet, maar door samen een tuin te verzorgen ontwikkel je toch een bijzondere band.”
Een fijne veilige en groene leefomgeving voor Gorssel en omstreken. Een toegankelijke plek voor jong en oud waar je jezelf kunt zijn. Eind september kwamen geïnteresseerd naar de tuin om het 12,5 jarige jubileum te vieren.