Zutphense kermis keert dit jaar terug naar de markten

Zutphense kermis keert dit jaar terug naar de markten

De kermis in Zutphen kan dit jaar doorgaan op de vertrouwde locatie in de binnenstad. Burgemeester Annemieke Vermeulen ziet met de huidige coronaregels voldoende mogelijkheden om de kermis van woensdag 1 tot en met zondag 5 september plaats te laten vinden op de Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt.

Het besluit heeft zij genomen na goed overleg met de kermisexploitanten. "We hebben goed overleg gehad en de mogelijkheden met elkaar doorgenomen. Ik vind het belangrijk dat we de kermis door kunnen laten gaan. Vorig jaar corona-proof op de Houtwal en dit jaar moet het weer kunnen op de markten." Namens de kermisexploitanten liet Ida Oostenenk-Maas eerder al weten het gesprek als prettig te hebben ervaren.

Kermissen vallen onder doorstroom-evenementen, deze mogen georganiseerd worden. De bedoeling is dat er één bezoeker per vijf vierkante meter welkom is. Ook moet de anderhalve meter afstand gehouden worden. De gemeente is van mening dat dit op de markt kan. "Daarnaast hebben we door de ervaringen van vorig jaar een duidelijk beeld van hoeveel bezoekers er naar de kermis komen", leggen ze uit. Onder de bezoekers zijn ook veel jongeren die onderling geen afstand hoeven te houden.

Geen vuurwerk

De kermisexploitanten zorgen voor gescheiden wachtrijen. Ook wordt er toezicht gehouden om te zorgen dat iedereen de afstand houdt. Het vuurwerk op de vrijdagavond gaat niet door, omdat dit voor teveel drukte zou zorgen. Ook gaat het geluidsniveau omlaag, zodat bezoekers elkaar niet te hoeven overschreeuwen.

Vorig jaar werd de kermis op de Houtwal georganiseerd. Tot grote onvrede van de kermisexploitanten. "Het is gezelliger in de binnenstad. Daar heb je nog het winkelend publiek, dat mis je hier, de toevallige voorbijgangers", legde kermisexploitant Leegina van Essen toen uit.

Kermisexploitanten stonden vorig jaar op de Houtwal...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.