Frank Wielaard legt uit waarom vrouwenvoetbal steeds populairder wordt
Frank Wielaard van Sportclub Lochem.

Frank Wielaard legt uit waarom vrouwenvoetbal steeds populairder wordt

  •  Meer vrouwen op het veld
  •  16 april 2021
  •  

Het meidenvoetbal is ruim tien jaar vertegenwoordigd bij Sportclub Lochem en inmiddels uitgegroeid naar een goed bezette juniorafdeling. In iedere leeftijdscategorie hebben ze een meidenteam en nu zijn ze toe aan een volgende stap: het eerste vrouwenteam ooit.

Frank Wielaard, hoofdtrainer en technische coördinator meiden- en vrouwenvoetbal, woont in Lochem en is al jaren vrijwilliger bij deze sportc club. In het dagelijks leven is hij voetbalcommentator bij de NOS. “Mijn dochter zat op voetbal en ik ben begonnen bij Sport Club Lochem als voetbalvader”, zegt Wielaard. In de afgelopen 10 jaar is het heel hard gegaan met meidenvoetbal. In alle juniorenteams is een meidenteam. Meiden onder de 12 spelen met de jongens mee. Sinds het EK 2017 gaat het veel vaker over vrouwenvoetbal dan voorheen. Vrouwenvoetbal is een ondergeschoven kindje geweest, maar nu gaat het alleen maar bergopwaarts. “Op dit moment is het meiden- en vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport”, aldus Wielaard.

Ron Selles in gesprek met Frank Wielaard. Lees verder onder de podcast...

Vrouwenvoetbal is een onderdeel van de voetbalsport. Er wordt door veel mensen anders tegen vrouwenvoetbal aangekeken. “Men zegt dat het langzamer is en qua niveau lopen ze achter bij het mannenvoetbal. Er wordt wat meewarig naar gekeken. Ik zeg altijd, als je bij je eigen amateurclubje gaat kijken, dan ga je je 3e klas ploegje ook niet vergelijken met het eredivisieteam. Vrouwenvoetbal loopt 50 jaar achter en ze hebben tijd nodig om dit in te halen. Ze gaan nooit op mannenniveau komen en dat is met de andere sporten ook zo”, vertelt de hoofdtrainer.

Jongens gaan standaard bijna allemaal op voetbal. Meiden gaan vaak eerst een andere sport doen en later zeggen ze zelf tegen de ouders dat ze wel op voetbal willen. “Hierin hebben de jongens ook een voorsprong, omdat ze eerder op voetbal gaan. Meiden komen vaak wat later, maar ze zijn dan wel erg gemotiveerd met het voetbal bezig”.

Nieuw vrouwenteam

Op dit moment zijn er 4 meidenteams in Lochem. Volgend jaar komt er voor het eerst een vrouwenteam. “We zijn druk geweest om mooi lijnen te leggen vanuit de pupillen en die moeten we goed wegzetten richting de senioren” aldus Wielaard. Sport Club Lochem wil wel graag een vrouwelijke trainer voor dit vrouwenteam. Ze hoeven niet per sé een gediplomeerde trainer, maar iemand die ergens voetbalt in het 1e en graag een team onder haar hoede wil nemen. Als een persoon zich aanmeldt, dan is er de mogelijkheid om een cursus te volgen.

In de Coronatijd is deze sportclub druk aan het brainstormen gegaan om te kijken op wat voor manier ze dit vrouwenteam neer kunnen zetten. Ook hebben ze de kantine en de kleedkamers opgeknapt. “Op dit moment wordt er hard gewerkt om een waterinstallatie aan te leggen onder de grasvelden en er is nieuwe verlichting geplaatst. We hebben heel veel gedaan in deze Coronatijd qua facilitaire zaken”. Op dit moment heeft de club twee grasvelden en één kunstgrasveld. Ze hopen dat er volgend seizoen een kunstgrasveld bij komt en dan kunnen ze onder alle omstandigheden toch door voetballen.

Samenwerken met Witkampers?

Hun ‘rivaal’ de Witkampers heeft ook een mooie bloeiende meiden- en vrouwenafdeling en hiermee lopen ze iets voor op Sport Club Lochem. “We hebben afgesproken om eens te gaan zitten en te kijken of we samen hier iets moois van kunnen maken. We gaan onze krachten bundelen. Als we dit durven te combineren, kan daar echt iets heel moois ontstaan”, vertelt de hoofdtrainer.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.