Zutphen roept Den Haag: 'we hebben structureel meer geld nodig'
Wethouder Harry Matser.

Zutphen roept Den Haag: 'we hebben structureel meer geld nodig'

De Zutphense wethouder van financiën Harry Matser doet een dringende oproep aan Den Haag. Volgens hem moet er vanuit het Rijk structureel meer geld naar de gemeenten toe, zodat er weer ruimte komt om zaken te regelen.

Na een forste bezuinigingsslag de afgelopen jaren begint de boekhouding van de gemeente weer zwarte cijfers te schrijven. Uit de prognose over 2020 blijkt dat ook dat jaar, net als 2019, positief kan worden afgesloten. Maar dat betekent niet dat de gemeente uit de problemen is. Want geld voor investeringen in bijvoorbeeld wegen en woningbouw is er niet.

Te lage bijdrage

"Het is fijn dat wij 2020 met een positief resultaat afsluiten", vertelt wethouder Harry Matser. "Toch haal ik mijn stokpaardje van stal: ik doe opnieuw en opnieuw de dringende oproep aan het Rijk om gemeenten structureel te financieren voor structurele kosten. Wij kunnen dan een begroting maken zonder bezuinigingen waarin wel ruimte is voor vervanging van bijvoorbeeld wegen/fietspaden en investeringen in woningbouw en sociaal-economisch krachtig Zutphen."

De gemeente wordt met name gefinancierd uit de Algemene Uitkering van het Rijk. Maar door bezuinigingen in bijvoorbeeld de jeugdzorg en door het moeten uitvoeren van nieuwe taken, is de uitkering onder druk komen te staan. Incidenteel kreeg de gemeente, vaak achteraf, wel extra vergoedingen. Maar volgens de wethouder is dat onzeker en niet genoeg.

Forse bezuinigingen

Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen bleek dat de gemeente haar huishoudboekje niet op orde had. Er moest voor miljoenen bezuinigd worden. Een taak die op het bordje kwam van de nieuwe wethouder. Inmiddels schrijft de gemeente voor het tweede jaar op rij positieve cijfers. Dat komt door bezuinigingen, maar ook door een verhoging van de onroerende zaak belasting (ozb).

Ondanks de harde bezuinigingen is Matser tevreden met de voorlopige prognose. "Ondanks alles ben ik toch erg blij met het resultaat." De cijfers zijn nog niet definitief, maar de verwachting is dat er weinig veranderd. Het positieve resultaat bedraagd een half miljoen euro. Dat lijkt veel, maar is weinig voor een gemeente die hard heeft moeten snijden in de begroting.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.