Inventief tijdens corona: ‘de caravanwinkel moest dicht, dus dan maar de boel verbouwen’

Inventief tijdens corona: ‘de caravanwinkel moest dicht, dus dan maar de boel verbouwen’

  •  Verplichte sluiting
  •  15 maart 2021
  •  

Voor iedereen is de coronacrisis een gekke situatie. Ook voor de caravan-, kamppeer en wandelwinkel Holiday Sport in Lochem. Maar in plaats van stil te gaan zitten, hebben ze van de nood een deugd gemaakt.

Ron Selles in gesprek met Berry Holtslag. Lees verder onder de podcast...

“In de 37 jaar dat we bestaan hebben we dit nog nooit meegemaakt”, vertelt caravanverkoper Berry Holtslag. “Soms zijn we twee dagen dicht met de feestdagen, maar zoveel weken achtereen is echt ongekend.” Dat heeft een behoorlijke impact op de verkoop, maar in plaats van niets doen en afwachten tot de deuren weer open kunnen, besloten ze de winkel eens goed de moderniseren. “We hebben een plan gemaakt en zijn met het hele team gaan verbouwen. We maakten van de nood een deugd.”

Zwarte tijd

De laatste donkere maanden van het jaar waren niet fijn. “Er waren geen klanten en de telefoon ging nauwelijks”, vertelt Holtslag. De werkplaats mocht ondanks de verplichte sluiting van de winkel, wel openblijven. Zo nu en dan kwam daar wel wat werk binnen. In januari gingen de verkoopcijfers weer de goede kant op, omdat er besteld kon worden.

“Gelukkig hebben we een hoge gunfactor bij onze klanten. Ze bestellen regelmatig artikelen en daar zijn we heel blij mee.” Maar toch blijven ook de klanten terughoudend. “De campingspullen gaan nog niet erg hard, want veel klanten weten nog niet of ze wel op kampeervakantie kunnen dit jaar. Maar de wandelsportartikelen gaan wel als warme broodjes over de toonbank.”

‘Niet in winterslaap’

De winkel kan het financieel nog redden, mede vanwege overheidssteun die ze vorig jaar kregen. Maar omdat ze niet weten hoelang de crisis nog duurt, is het toekomstperspectief nog onzeker. Wel begint de vraag naar caravans te komen. “Er staan meer dan dertig caravans klaar om afgeleverd te worden bij de klant. We wachten met smart tot dit mag gebeuren, dan kunnen we een inhaalslag maken.”

Maar tot die tijd moeten ze alert blijven, want ze willen scherp blijven. Holtslag: “Ik probeer iedereen scherp te houden, zodat we niet in een winterslaap terecht komen. We moeten ons voorbereiden op het moment dat we weer open kunnen.” Zeker omdat verre internationale reizen er zeker niet inzitten deze zomer, daarom zoeken mensen het dichterbij huis.

Niet te snel

Hoewel de caravanverkoper het liefst direct weer aan de slag gaat, wil hij wel rustig aandoen. Want met snelle versoepelingen komen ook hogere risico’s. “Als ik de beelden zie van het Vondelpark denk ik: ‘daar gaan we weer’. Wij mogen gelukkig onze handen nog dichtknijpen en ik leef erg mee met de horeca, die hebben het veel zwaarder.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.