Deze ondernemer weet het zeker: fietsvakanties zijn een gouden business

Deze ondernemer weet het zeker: fietsvakanties zijn een gouden business

  •  Bijzondere fietsenwinkel
  •  12 maart 2021
  •  

Het klinkt typisch Nederlands: een fietsvakantie. Met een kleine bepakking op de fiets de wereld verkennen is nog steeds erg populair. Michiel van den Brink weet er alles van. Hij is in Gorssel een speciale fietsenwinkel begonnen. “Ik richt mij vooral op reizigers”, legt Van De Brink uit. “Men maakt fietsvakanties door heel Europa en zelfs daarbuiten.”

Na een zoektocht voor een geschikte locatie kwam hij in Gorssel terecht. Een bijzonder oud schoolgebouw uit 1913 is nu de plek voor ‘Saint Christopher Bike & Travel Store’. Naast speciale reisfietsen kan je er ook terecht voor lichtgewicht kampeerartikelen. “Alles wat je nodig hebt kan je bij mij in de winkel vinden.” De fietsenboer is één van de weinige specialisten in het land. “De klanten komen uit heel het land naar Gorssel.”

Ron Selles sprak met Michel van den Brink...

Beschermheilige

Met zijn winkel wil hij ook iets bijzonders uitstralen. Veel reizigers dragen een beschermheilige met zich mee. “In Nederland kennen we Saint Christopher als zo’n heilige. Het is de beschermheilige van alle reizigers. Veel fietsers hebben een sleutelhanger van Christoffeltje bij zich en hopen daarmee dat de reis veilig zal verlopen.”

Van Den Brink werkte eerder zelf bij een fietsenwinkel, en kwam op het idee een eigen speciaalzaak te beginnen. Zelf geniet hij met regelmaat van fietsvakanties, en schrijft daar blogs over. Daarmee heeft hij een populaire aanhang gekregen, waarmee hij ervaringen uitwisselt. Het gemis van een totaalzaak voor de fietsvakantiefanatiekelingen bracht hem op het idee zijn eigen zaak te starten.

Volledig op maat

In zijn winkel kan je je fiets volledig zelf samenstellen. “De klant kiest zelf zijn frame, de versnellingen, wielen en andere accessoires”, vertelt Van Den Brink. Zelfs is er de mogelijkheid een frame volledig op maat te laten maken, naar de wensen die je hebt. “We verkopen vier merken fietsen, welke gespecialiseerd zijn in duurzaamheid”, legt de fietsspecialist uit.

Maar een volledig zelf samen te stellen fiets komt met een flink prijskaartje. Daarom hoopt Van Den Brink dat over een paar jaar de fanatiekelingen hun fiets komen inruilen. “Dan komt er een reeks aan tweedehandsmodellen, die beter betaalbaar zijn.” Met de grote achterban door heel Nederland gaat dat goedkomen, denkt hij.

Voorlopig is het voor de kersverse ondernemer nog even doorbijten. Vanwege de strenge coronaregels mag hij maar beperkt open. “In januari was de winkel helemaal klaar, maar mocht ik niet open.” Een webshop beginnen als alternatief is lastig, zegt de ondernemer. “Online verkopen is geen optie, omdat er heel veel specifieke wensen bij komen kijken.”
Het interview met Michiel van den Brink als podcast luisteren? Ga naar LokaalLochem.nl.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.