Nieuwe begraafplaats op de planning: omwonenden zijn ongerust
Een natuurbegraafplaats in Doetinchem.

Nieuwe begraafplaats op de planning: omwonenden zijn ongerust

  •  'Verstoring van de natuur'
  •  21 januari 2021
  •  

Omwonenden van de Kalenberg bij Barchem en Lochem zijn ongerust. De beheerstichting van het natuurgebied heeft plannen voor een begraafplaats, maar dat ziet de buurt niet zitten.

"De natuur hoort dient beschermt de worden en niet op de manier 'gebruikt'", luiden de reacties van omwonenden. De omwonenden vinden het geen plek om doden te begraven. Het moet een natuurgebied blijven, vinden ze.

Natuur onder druk

Daarnaast zijn er volgens de boze buurtbewoners al meerdere begraafplaatsen in de gemeente, die ook natuurlijk gelegen zijn. Nu de natuur steeds meer onder druk staat, "moet je als Barchem trots zijn op dit waardevolle natuurgebied".

Maar niet iedereen in de omgeving is tegenstander. Sommige omwonenden hebben er weinig over gehoord, of zijn niet persé tegen. De stichting gaat er vanuit dat het plan gewoon door kan gaan. "De Kalenberg is een groot en waardevol natuurgebied waar ruim drieduizend begrafenissen kunnen plaatsvinden in een groot waardevol natuurgebied", aldus Stichting Beheer de Kalenberg.

Compensatiebos

Om deze begraafplaats mogelijk te maken, is er een wijziging van het bestemmingsplan aangevraagd bij de gemeente Lochem. Daarnaast moet er van de provincie een stuk compensatiebos moeten worden aangelegd. Huidige beplanting zal verdwijnen, elders worden gecompenseerd.

Het plan is om een begraafplaats aan de noordkant van de zichtkoepel op de top van de berg te plaatsen. In het gebied zouden er zo’n 750 graven kunnen komen en per graf is er ruimte voor 4 urnen. De kapel zou gebruikt gaan worden bij de uitvaartdiensten.

Politieke vragen

De Gelderse Partij voor de Dieren heeft, toevallig, deze week vragen aan de Gedeputeerde Staten gesteld over natuurbegraafplaatsen. "De provincie is erg onzorgvuldig geweest bij het toestaan van natuurbegraafplaatsen", legt fractievoorzitter Luuk van der Veer uit. Omwonenden van de potentiële begraafplaats in Lochem kunnen overwegen om in te spreken bij de provincie.

"De provincie wil nu hogere hekken rond natuurbegraafplaatsen toestaan, terwijl de gedeputeerde destijds Provinciale Staten heeft verzekerd dat dat niet zou worden toegestaan. De hekken moeten dienen om gravende dieren buiten te houden, terwijl de natuur daar juist voor bedoeld is", legt Van der Veer uit.

Begraafplaatsen in de natuur zijn vaker omstreden...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.