Horeca dicht om 22.00 uur: ondernemers reageren verdeeld

Horeca dicht om 22.00 uur: ondernemers reageren verdeeld

Horecagelegenheden moeten de komende tijd hun deuren al om 22.00 uur sluiten, heeft het kabinet maandagavond bekend gemaakt. Deze maatregelen worden ingevoerd om het Coronavirus tegen te gaan. En daar is niet iedereen even blij mee.

Vooral de cafés en bars worden getroffen. Anton Menkveld, eigenaar van cocktailbar MixxiM in Zutphen, is niet blij. "Het is een slechte keuze. Rutte zei onlangs nog dat het bij de horeca veiliger is dan thuis." Hij denkt dat het weinig oplost want "overdag zit iedereen dicht op elkaar. Nu worden alleen de mensen gestraft die na een dag hard werken wat willen drinken 's avonds."

Het virus bestrijden helpt, volgens Menkveld, alleen wanneer je overdag maatregelen neemt "Als je een het virus wil bestrijden moet je overdag gaan handhaven of maatregelen nemen. En mensen in voorbeeld-functies moeten een goed voorbeeld geven." Hij bekritiseert dat er overdag weinig handhaving te zien is in de binnenstad van Zutphen.

"Er is geen totale lockdown, dus we gaan het redden"
Remy Koppel (café Camelot)

Café Camelot is ook tot in de late uurtjes open. Eigenaar Remy Koppel: "Ik ben het helemaal eens met de maatregelen. Er is geen totale lockdown, dus we gaan het redden", legt hij uit. Wel moet hij een beroep op zijn creativiteit doen: "We bedenken er wel weer een wat origineels op." Wat precies dat weet hij nog niet.

Restaurants kunnen redelijk in dezelfde koers blijven varen, aangezien de meeste keukens om 22.00 uur al dicht zijn. Fady Merhame van restaurant Sultani: "Onze keuken sluit om 22.00 uur. We moeten dus een uurtje eerder dicht. Maar dat is voor ons geen groot probleem." Echter komen in het weekend veel mensen voor een drankje naar de zaak, die mensen lopen ze wel mis. "Maar ik denk dat de cafés in grotere problemen komen dan wij."

Minder mensen bij horeca

Restaurants mogen binnen nog maar maximaal 30 mensen ontvangen, buiten zijn dat er 40. Luuk Nikkels van restaurant De Pauw in Warnsveld. "Van het eerder sluiten hebben wij weinig last. Maar van het maximaal aantal personen wat wij mogen ontvangen wel. Wij gaan nu weer met tijdblokken werken voor gasten."

Naast de horeca-maatregel zijn er nog meer maatregelen verkondigt. Zo mag er geen publiek meer komen bij sportwedstrijden.

Op 1 juni mocht de horeca weer volledig open. Die maatregelen is nu weer aangescherpt...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.