Voorlopig nog geen mondkapjesplicht in de regio: 'pas bij hoog aantal besmettingen'

Voorlopig nog geen mondkapjesplicht in de regio: 'pas bij hoog aantal besmettingen'

In verschillende steden in Nederland is het, op aangewezen locaties, verplicht om een mondkapje te dragen. Dat is in onze regio vooralsnog niet het geval. 

Veiligheidsregio’s mogen lokaal experimenteren met het verplicht stellen van mondkapjes. Maar dat is in onze regio, en de rest van de provincie, nog niet het geval. Het dragen van deze kapjes zou invloed hebben op het gedrag van mensen. 

Dit betekent niet dat we nooit verplicht met mondkapjes op straat zullen lopen. De burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen:  "Ik zie nu geen aanleiding voor een mondkapjesplicht in Zutphen. Maar tegelijkertijd kan ik niet uitsluiten dat ik hier in de toekomst anders over ga denken."

Brummen denkt er hetzelfde over, legt een woordvoerder uit: “Wij zien nu geen aanleiding voor een mondkapjesplicht. Maar tegelijk kunnen wij niet uitsluiten dat er bij eventueel bij een forse stijging van het aantal besmettingen alsnog anders over geoordeeld kan worden. Gelet op het aantal vastgestelde besmettingen in deze regio is dit vooralsnog geen verwacht scenario.”

Waar wel?

Wie de grens over gaat moet wel een mondkapje mee. Daar zijn er verplicht in winkels en dergelijke. In Nederland hoef je er alleen één te dragen in het openbaar vervoer.

Er zijn de afgelopen tijd wat besmettingen bijgekomen in de regio. Tussen 15 juli en 28 juli zijn er vijf nieuwe besmettingen geregistreerd in Zutphen. In Brummen en Lochem is per gemeente één nieuwe besmetting geconstateerd. 

Alle maatregelen worden lang niet altijd gewaardeerd. Ondernemer Anton Menkveld is kritisch op de anderhalve meter...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.