Brummenaren ruimen vrijwillig zwerfvuil op: 'Het is hier best wel vies'

Brummenaren ruimen vrijwillig zwerfvuil op: 'Het is hier best wel vies'

  •  'We vinden gekke dingen'
  •  14 juli 2020
  •  

Steeds meer mensen doen hun best om zwerfvuil op te ruimen in Brummen. "Toen ik hier in 2015 kwam wonen vond ik het dorp best vies", legt initiatiefnemer Paulijn Snijders uit. 

Ze begon het initiatief alleen, maar "ik kan alleen dat afval echt niet aan", legt ze uit. Inmiddels bestaat de groep uit 18 mensen. "Mensen denken wel eens dat we een taakstraf hebben. Mij maakt dat niks uit, sommige vinden dat wel lastig." En daarom dragen ze hesjes waarop staat dat ze vrijwilliger van de gemeente Brummen zijn. 

Ze vinden veel vieze dingen. "We zagen in het begin zelfs menselijke ontlasting, met papier daarbij. Verder vinden we wel een gebruikte condoom, een gebruikte tampon en zelfs een keer een zak met gebruikt kastengrind." Ondanks de fanatieke inzet is het dorp nog niet schoon. "Als we een ochtend gaan lopen verzamelen we zo'n acht tot tien zakken vuil", beklemtoont ze. 

Verantwoordelijkheid

Boodschappenkarretjes worden omgebouwd tot rijdende vuilnisbakken, om zo het afval mee te kunnen nemen. GroenLinks-bestuurslid Bert Garssen doet ook mee. "Ik voel me medeverantwoordelijk voor hoe de gemeente Brummen eruit ziet", beklemtoont hij. Snijders hoopt dat er nog meer mensen mee willen doen aan het initiatief. 

Een uitgebreid interview met Paulijn Snijders...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.