Lokale omroepen gaan samenwerken, apart redden ze het niet meer

REGIO - Al een lange tijd is er sprake dat de lokale omroepen van Apeldoorn, Brummen, Deventer, Voorst en Zutphen gaan samenwerken. Maar nu is het definitief. De oprichtingsakte van stichting RTV Stedendriehoek is deze week ondertekend. 

In het voorjaar hebben de vijf radiozenders proefgedraaid door een week lang samen een ochtendshow te verzorgen. Dat beviel de omroepen en daarom gaan is het idee om wekelijks een actualiteitenprogramma te gaan maken. 

Te weinig invulling
Een van de redenen dat de omroepen samen gaan werken is dat het steeds lastiger wordt om op eigen benen te staan. Geen van de zenders krijgt het tot op heden voor elkaar om een dagelijkse programmering te bieden. Grotendeels behaalt de gehanteerde ICE-norm niet eens. Dat is een regel die bepaald is door de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland).  “Deze norm bepaalt dat ten minste 50% van de toetsingstijd een informatief, cultureel of educatief karakter moet hebben, gericht op de eigen gemeente. Van deze 50% moet vervolgens ten minste 60% een lokaal informatief of educatief karakter bezitten.” aldus de OLON.  Alleen uren tussen 07.00 uur en 23.00 uur tellen mee voor de ICE-norm.

Subsidie
Deze vijf omroepen zijn niet de eerste die plannen doorvoeren om te gaan samenwerken. Vanuit Den Haag is namelijk bepaald dat het aantal lokale omroepen in Nederland fors teruggebracht moet worden. Dit is geen geschreven wet maar een advies. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.